Friday, 27 July 2012

Does architecture require a lot of math and science?



I got my dream's point from this site: archi-tecture

A lot of you have been asking this question. My answer will always be the same- architecture requires some degree of maths and sciences, yes. The highest math one will probably take is Calculus I or Calculus II. The highest science level one will probably take is Physics. However, these maths and sciences are built into the architectural curriculum at whatever college you go to. Sure, it would be nice if you could take these classes before college and transfer the credits over. But it is very okay if you do not. It’s also okay if you need to take Algebra and Trigonometry in college before taking Pre-Calculus and Calculus.

The math and science you learn will be applied to buildings. Architecture is a discipline of application. All things- math, science, history, culture, art, communications- are applied to the architectural field. Architects must be well-rounded because of all of these applications.

Creativity is a must in architecture. You must be creative, innovative, imaginative, etc. But that comes with time, as with all things. Some people are born creative. Some people are born with wonderful science skills. Work with what you were born with, and gather the rest into your skillset.

Do not worry if you feel you are weak in an area. You have time to grow.
What do you all think?

Sunday, 22 July 2012

Sometimes Life Would Be Unfair

I just opened my instagram page. I found some cute pictures in the home page and I opened the photos owner's page. One of the photos is my junior's photo, in the comment box she said that she's still staying in Germany but she didn't tell when she would come back to Indonesia. Her boyfriend asked her about a thing. And I just about too curious about everyone I found in cyberworld so I press his name on the screen. Yup, I did stalk his profile and..... I found an interesting topic. His bestfriend; which is a girl and she used to be my junior too in my secondary high school; told him that she will have a college year soon, at the end of this year, in Berkeley, New York City. See? BERKELEY, NEW YORK CITY, USA. And I just wondered how could she do it? How could she get a permission to be a university student? SHE'S 1 YEAR YOUNGER THAN ME. SHE SUPPOSED TO BE MY JUNIOR, STILL. But now? She's going to America and spending a college year, THERE. 

Oh, God. Oh Mon Dieu.

I stalked again, to her blog page. I read about a post that she wrote about her examination, so she was doing ICGSE examintaion, it is an exam from Cambridge University provided for 14-16 years-old students. I might say it is one level under Cambridge A-Level Examination, one step easier huh. And in the next post she wrote that she just went to a student consultant, which is offering her so many univeristies around USA, Europe, Canada, Australia, and so on...... But she chose USA because, as she said, she has relatives there and its living-cost is not that high. Who will kindly say that USA's living-cost is as cheap as our beloved country, young lady? No one.

And, she said that she would enter a faculty of Fashion Marketing and Management or blablabla, I don't memorize it much (I've written these so much words but I still say that I dont remember much any single thing of her?! I'm insane. A true stalker).

Well, my point is..... I'm gonna write it down, here.

So, why it seems so easy for her to pass high school years, high school examinations, without any UNAS or SNMPTN (which is much much haarrrd than ICGSEADJAHDHDOAIHDAMN examination)? Why she looks so simply get registered as the student of  BERKELEY COLLEGE, NYC, USA? WHYYYY? WHYYYY?!?!?!

Oh, I gotta praise Allah first. Amien. Let's continue.

Oh God, why You made a very very beautiful blueprint of her life? Why don't you let me to get the same achievements? Why don't You make everything much easier for me too? Okay, maybe I don't get the answers now, but someday I will know..... Why Allah gives me a not-that-good-and-easy-life..... Maybe Allah wants me to be a tough girl, to be an unbreakable one, to be a smart and dodgy young lady. Maybe Allah knows that I deserve much better things, later, than what her has attained. 

Yeah, life is so hard.... Sometimes it seems not that fair but God must be have a beautiful scheme in the roar of it. SMILE. :-)

By the way, I'm in advanced level of stalking matters, aren't I? I'm your avant-garde, dude!

Saturday, 21 July 2012

Ketika Mozart Kecil Memainkan Jemarinya: Bagaimana Mencetak Genius yang Bahagia



… para hadirin di Universitas Salzburg hari itu bagai tersihir. Belum pernah mereka melihat seorang anak 5 tahun yang bermain piano sepiawai itu. Leopold, sang ayah, menatap bangga ke arah anak bungsunya. Seorang genius telah lahir.


Mozart adalah epitom dari seorang genius, tetapi kegeniusan Mozart bukan lagi misteri. Penelitian ilmiah selama beberapa dasawarsa terakhir di bidang psikologi, neuroscience, dan genetika telah berhasil menyingkap rahasia pencapaian kegeniusan dan keahlian kelas dunia oleh orang-orang biasa.


Buku ini membuka rahasia para genius, mulai dari Mozart, Einstein, Newton, Beethoven, Tiger Woods, Polgar dan Williams bersaudara, George Stephenson, Michael Faraday, Hermawan Kartajaya, Ken Soetanto, sampai Anne Avantie. Buku ini akan membuktikan bahwa genius diciptakan, dan bukan dilahirkan. Proses pembentukan para genius di berbagai bidang tersebut bisa dijelaskan melalui proses yang masuk akal dan ilmiah.


Bukan IQ atau DNA atau bakat alami yang menentukan kegeniusan, bukan juga sekadar kerja keras. Genius adalah kombinasi dari empat proses yang melibatkan empat dimensi utama manusia: deliberate practice (dimensi fisik), organized knowledge (mental), focused motivation (emosional), dan believed mission (spiritual). Rahasia tersebut akan membantu Anda (anak-anak Anda) meraih kegeniusan. Namun buku ini tidak sekadar mengajak Anda menjadi seorang genius. Banyak genius yang tidak bahagia. Hindarilah perangkap tersebut dengan menjadi seorang genius bahagia! Seorang genius bahagia akan mampu menikmati setiap momen perjuangan mereka. Tidak semua orang bisa menjadi Mozart atau Einstein. Walau demikian, Anda atau siapa pun bisa menjadi genius bahagia dengan keunikan masing-masing.

Mereka Tidak Mengerti

Kadang orang-orang di sekitarku nggak ngerti apa yang aku rasakan. Mereka dengan santainya sering ngata-ngatain aku pendek, kecil, nggak tambah-tambah tinggi, atau yang lain. Bagi mereka itu bercandaan. Aku juga tau sih, itu emang bercandaan. Tapi, ada saatnya aku merasa itu udah terlalu kelewatan dan aku jadi bener-bener sakit hati. Bukannya aku nggak sabar, aku tetep bakal menganggap itu cuma bercandaan, aku tau temen-temenku nggak pernah bermaksud sejahat itu dan sampai bikin aku sakit hati. Tapi…. Ya itu tadi, kadang perasaan kita nggak bisa kita kontrol sendiri. Kadang ada beberapa hal yang itu menjadi sangat sensitif untuk kita sekalipun hal itu sudah sering kita hadapi; kita tangkap dan lawan. Kita cuma harus bisa lebih sabar dan tabah untuk menghadapinya. Kuncinya cuma satu: beri mereka pengertian. Karena mereka tidak akan pernah bisa dan mampu menjadi seperti kita, merasakan keadaan kita, bahkan melaluinya sebaik yang sudah kita lakukan.



Friday, 20 July 2012

Sudah kelas 12

Hari ini hari Jumat. Nggak kerasa udah hari ke-5 sejak sekolah di kelas baru dimulai. Aku udah kelas 12 sekarang, senior year, harus konsentrasi ke pelajaran banget sekarang, siap-siap buat ujian akhir (UNAS) dan ujian masuk perguruan tinggi yang sampe sekarang masih nggak jelas bakal tetap SNMPTN tulis, ujian tertulis mandiri, atau malah nggak ada sama sekali. Tapi yang terakhir jangan ya Allah, naudzubillah :(
Walaupun aku bakal masih dampingi adek-adek kelas X, tapi belajarnya gak boleh lupa. Inget, ini kelas 12, your last chance to crave your story, to be the best, to get what you should get, what you've dreamed all this time. Make your story be one of the magnificent ones. 

By the way, happy fasting everyone! Although Indonesia has two different time and day to start this holy month, but we should keep its essential things and sacredness. May this Ramadhan be one of the best throughout our lifetime.

Wednesday, 11 July 2012

Freshhh!

Yeaay! Holiday is almost over, and it just passes as I wished anyway: that I could spend my holiday nicely and make my mind fresh instead of make it wasted not usefully. I went to my lovely hometown: Padang, West Sumatra, with my Nanny. Just two of us. We met some relatives there and we held a little assembly in between the family there, as my grandfather's will. But it was really full of pleasant and I enjoyed my journey much. And now I have already been fresh and ready to face the new page of my life's chapter: the twelfth grade! Here you go, and wait for my full story of my journey.
Au revoir!

Sunday, 1 July 2012

Les Copains

“Sometimes being a friend means mastering the art of timing. There is a time for silence. A time to let go and allow people to hurl themselves into their own destiny. And a time to prepare to pick up the pieces when it's all over.”
― Gloria Naylor
“One of the tasks of true friendship is to listen compassionately and creatively to the hidden silences. Often secrets are not revealed in words, they lie concealed in the silence between the words or in the depth of what is unsayable between two people.”
― John O'Donohue

Friendship has never been easy as it seems. Well, if Michael Jackson said love can be easy as ABC and 123, then he wouldn't say the same thing for friendship matters. We can find a lover maybe in just an hour, but a true friend? You may seek or wait it for years. And after you already found a friend, still, it is hard to make him/her stay beside us, trust, respect, and always be there whether you are sick, health, rich, poor, dumb, or genius. Bestfriends won't come as simple as you think. You need an effort, a work, just for searching, then get it, and keep it, take care of a friend, 'till you are really sure they are the ones you've been looking for. Kinda a long journey? Yeah, it is.

PLF (inisial dari tiga orang temanku), terima kasih banyak ya untuk semuanya. Kalian memang nggak setiap saat ada di sampingku, tapi kalian selalu ada di saat aku butuh. Walaupun setiap hari kalian selalu ngejekin aku gendut, pesek, atau apalah ejekan yang lain, dan kadang bikin sakit hati, tapi tetap aja kalian habis itu bikin aku ketawa dan akhirnya lupa kalau kalian habis ngejekin aku. Walaupun ada, salah satu di antara kalian, yang pernah benar-benar bikin aku sakit hati sampai aku mau nangis. Tapi akhirnya aku juga nggak bisa nangis, karena air mataku benar-benar nggak mau menetes waktu itu, padahal perasaanku udah sedih banget. Dan karena ada dua sisa teman yang masih bisa menularkan senyumnya untukku, jadi aku nggak akan sedih lagi---sampai sekarang. Aku janji.

Terima kasih untuk telah menyadarkanku bahwa di SMA ini aku masih punya sahabat yang bisa mengerti keadaanku; yang senasib dan sepenanggungan; yang bisa selalu menegakkanku saat aku butuh penyangga untuk berdiri; yang membukakan mataku bahwa dunia ini tidak hanya diisi oleh hal-hal yang menyenangkan dan sesuai dengan keinginan kita; dan yang telah menamparku dengan keras bahwa kita tidak akan bisa menjadi pribadi yang lebih baik kalau kita tidak mau berubah, mengikuti perkembangan zaman, tetapi kita juga harus tetap menjaga iman dan jati diri kita.

Aku cuma berharap semoga kita bisa bersahabat selamanya, tetap keep in touch sampai besok tua, tetap saling mendukung, dan percaya satu sama lain. Well, aku tahu kalian bertiga nggak akan baca tulisan ini. Kalau baca juga paling cuma "Ooo.... Oke Na, makasih ya." dan aku cuma bisa jawab "Sama-sama." -__-

Terima kasih banyak, terima kasih, dan terima kasih. Aku. Sayang. Kalian.